Прес

Акредитация за BEGLIKA ФЕСТ 2012

ИЗТЕГЛИ ФОРМУЛЯР ЗА АКРЕДИТАЦИЯ ОТТУK

 

15.08.2012

101 каба-гайди откриват Беглика Фест
Стунджи, Фокателеп, въздушна акробатика, боклукозавър и сцена в дърветата са само част от шарената програма на петото издание на фестивала в Западни Родопи

 

С внушителния звук на оркестър 101 каба-гайди ще стартира петото издание на фестивала за съзнателно общуване с природата и творчество - Беглика фест в местността Батлъбоаз на бреговете на язовир Голям Беглик.

Три дни на креатвивност, музика, работилници, презентации и прекрсна природа ще се насладят гостите на петото издание на фестивала в западни Родопи.

Откриването ще бъде в 17.30ч. в петък – 17ти август, но и преди това фестивалната програма ще върви с пълна пара сред работилници и уъркшопи.

Музикалната програма включва имена като Стунджи, който ще свири с новата формация Soundskaters - под което име се крият иначе добре познатите на всички любители на свободните джаз - форми - Стоян Янкулов - Стунджи, Роко Захариев и Жоро Дончев. “Не ние свирим музиката, а тя нас” - казват известните джазмени за новото си приключение.

В първия ден на фестивала, след зрелищното откриване, музикалните авантюристи от Етномалия (Варшава), които са в България благодарение на Полския институт пък, ще забъркат и сервират техния специалитет - красивата смесица от джаз, клезмер, татарски и балкански мотиви. Сцената на брега ще бъде тяхна в петък, когато ще пуска и легендата Penny Metal (UK) - дамата е сред пионерите в смесването на източноевропейска музика с електроника и една от първите, които прави това на лондонската сцена. От Мюнхен пък пристигат необикновените Илиана & Rosenquartzexpress, които ще свирят заедно с Surbahar прди тяхното Балканско турне, органзорано от Аларма-Пънк Джаз.

В събота феновете на необикновения фестивал сред природата ще бъдат зарадвани от световната премиера на новото парче на звездите от Fokatelep (Будапеща) - наследници на обичаната в България група Korai Оrom - отново с българското участие на Емил Билярски и с впечатляващия глас на вокалистката им Анна-Мария Олах. Те ще зарадват феновете на дръзките експерименти в света на world-музиката със световна премиерата на удивителното парче "REAL", което ще бъде представено за пръв път пред публика на 18ти август, именно на Беглика Фест. След тях истинска парти-експолозия се очаква да бъде и участието на берлинско-македонската формация Balkan Vision & Maschina, както и екстравагантните белградчани от BICIKL.

Освен наситената музикална програма, обаче, през деня също няма да е лесно на феновете на фестивала: над 200 участника, водещи различни работилници, уъркшопи, лекции и презентации ще изпълнят фестивалните дни с живот и възможност за съвместни преживявания и занимания сред природата, сред които - въжена градина, кану-каяци, планинскo колоездене. В пъстрата палитра от активности на поляните могат да се намерят предложения от работилница за стари български шевици, през ходене на кокили и жонглиране до биолигично пчеларство, йога, масаж и ленд-арт.

И тази година на Беглика радост за всички възрасти ще бъде традиционното присътвие на Цирк Кумбо, които ще покажат пред беглишката публика ново представление с впечатляващата въздушна акробатика на Бенита Примо.

На топло в сърцата на всички фенове на фестивала е състезанието “по отприщеност”, което тази година се казва “Луда пепруда” и ще предизвика с особена мисия – да изрботите сами крилата си, с които ще трябва да задвижите кану-каяка си.

Презентцаионния форум “Бъдеще” ще е пък сърцето на фестивала, което ще бие с ритъма на новите идеи за образовнието в България. Амбицията на събитието е да пренесе беглишката енергия по темата и отвъд края на фестивала, където горещи теми като тази да продължат да се дискутират решения и възмжните им приложения.

Междувременно стана ясно, че най-новият гост на фестивала е...Боклукозавъра - необикновеното създание ще бъде създадено от отпадъци, които не са били рециклирани, а външните му белези ще са авторство на гостите на тридневното събитие, които ще издирват нерециклирани отпадъци из фестивалната зона, за да ги включат в инсталацията, кято е по идея на Екологично сдружение "За Земята". Няма да е лесно, обаче да се открият такива, след като организаторите създадоха стройна система за рециклиране с помощта на партньорите си от ЕкоПак.

За петото издание на Бегллика ще бъдат изградени от дърво и нови 15 компостни тоалетни в района от фестивала, които ще останат за гостите на местността и след края му. Така общо, изградените от Сдружение Байкария и Беглика фест тоалетни ще станат близо 50. припомняме, че фестивалът е и еднственият, който разполга с харта за устойчиво развитие, чиято цел е да намали до минимум екологичния отпечатък на събитето. И тази година билетите за фестивала са ограничени до 2200.
15.08.2012

БОКЛУКОЗАВЪР ЩЕ ПЛАШИ ОТПАДЪЦИТЕ НА БЕГЛИКА ФЕСТ

 

Уникален Боклукозавър от отпадъците си по време на феста, ще могат да сътворят гостите на Беглика фест. Идеята е от приятелите на фестивала от Екологично Сдружение "За Земята".
Още в събота в "Щаба на Боклукозавъра" край бреговете на язовир Голям Беглик ще се събират творчески боклукозавърски групи на на различна възраст и естетически интереси, които ще разглеждат темата с отпадъците под нов ъгъл: кое от употребените ни ресурси става за повторна употреба, какво от използваното в ежедневието ни можем да намалим количествено, за да сме част от боклукозавърската промяна? как можем да променим начина си на живот така че да сме част от вълната "Нулев отпадък"?

Тези въпроси ще бъдат поставени в Щаба на Боклукозавъра от 11ч. в събота, 18-ти август, втория ден на Беглика фест след силната музиклана вечер в петък, която включва зрелищно откриване със 101 Каба - Гайди и клезмер-джас с поляците от Етномалия и балкан-дъб формацията Balkan scientist.

До неделя на обед, Боклукозавърът (или боклукозаврите) ще търпят креативни трансформации, за да се опънат под беглишкото слънце с разяснения за природата на отпадъците ни.

За съжаление политиката на фестивала няма да остави много материал за работа, тъй като над 80% от съдовете на феста ще са за многократна употреба, на място има достаъъчно прясно приготвена храна, за да се избегне купуването на опакована, беглишките добровлци изградиха 3 компоста за ирганичния отпадък, а за всичко останало партньорите на фестивала от ЕкоПак осгуряват цветни торбички за разделно събиране.

Напомняме, че доброволците на фестивала събраха повече от един тон отпадъци преди фестивала от бреговете на язовир Голям Беглик, оставени от къмпингуващите. Беглика фест призовава всички къмпингуващи да се грижат за изнасянето на боклука, който произвеждат, защото той си е техен и на никой друг. Фестивалът съветва и да се развенчае митът , че когато един боклук е изгорен - той изчезва - това няма нищо общо с истината - при горенето се отделят огромно количество токсини във взъдуха и се увеличават парниковите газове.

  

 

 07.08.2012

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА НОВОТО ПАРЧЕ НА FOKATELEP С РЯДЪК ЗАПИС НА КАРЛОС КАСТАНЕДА СЕ ПОЯВЯВА ЕКСКЛУЗИВНО НА САЙТА НА БЕГЛИКА ФЕСТ ДНЕС

 

Световната премиера на клипа към новото парче на звездите на тазгодишното пето издание на Беглика Фест - Fokatelep ще зарадва феновете на дръзките експерименти в света на world-музиката с ексклузивна премиера за феновете на фестивала

За пръв път пред публика звездите от Fokataelep  ще представят  най-новата си разработка - парчето  “Real” пред публиката на Беглика Фест в Западните Родопи.
Парчето обаче ексклузивно ще бъде пуснато на 7-ми август в сайта на Беглика Фест за феновете му и феновете на групата от цял свят.
 
Fokatelep (Унгария) е група, създадена от музиканти на явлението в етно-рока Korai Orum, чиято музика е добре позната в България. Новият им клип дебютира в България, на сайта на фестивала Беглика, където групата ще свири на 18-и август. „Real” съчетава психеделичността на съвременния звук с тази на българската автентична народна песен.

Певицата Анамари Ола пее на седем езика, но отношението й към българските народни песни е особено. Любовта й към българския фолклор я запознава в общи поректи с имена като Невена Петрова (хор Космически Гласове) и Янка Рупкина. (Нов проект с гласа на Янка Рупкина също ще има своята премиера на Беглика. Певицата, която пя с Transglobal Underground ще можете да чуете в проекта Balkan Metanoia Synergy)

В парчето е използван гласът на Карлос Кастанеда от много рядък запис с негово интервю от 1968. Както е известно Кастанеда се е постарал да унищожи всички следи от съществуването си – включително интервюта и записи.

Клипът е дело на Максим Билярски, син на Емил Билярски - българският член на групата, базирана в Будапеща.

Парчето е на основата на българската народна песен  “Море два сте“, която първоначалн е записана с Невена Петрова и Владислава Тодорова. Български автентичен фолклор Емил Билярски смесва и  в парчетата си под името Second Face - артистичен псевдоним в неговото поприще и като DJ, в което ще се покаже в първата вечер на Беглика Фест на 17 - ти август.

Ето какво споделя той за процеса и работата на групата по „REAL“:
„Докато записвахме парчето с Фокателеп, намерих едно радио-интервю с Карлос Кастанеда от 1968 година. Много ме впечатли гласът му, силата, скрита в него, атмосферата, която създава и смешният латиноамерикански акцент. Извадих няколко изречения от едночасовото интервю и опитах да ги съчетая с песента ни, която сметнах за подходящ носител. Паснаха си. Знам, че Кастанеда систематически е унищожил всички материални следи след себе си с цел да изтирие личността си. Но знам и това, че нашето време е време за действие и неслучайно знанията на Дон Хуан излязоха на бял свят именно сега. Вложихме чисто намерение в тази композиция и желая на слушащите я да възприемат не като още едно парче с умни цитати, а като магия – каквато е и първоначалната функция на музиката.“

Цитати от Кастанеда са ползвани и преди от групата предшесвтеник на Fokatelep - Korai Öröm в парчето им “Trance“ http://emil.kroogi.com/en/content/775471-Trance.html, но там текстовете се четат, тъй като групата не открива запис с гласа на Кастанеда.

ДНЕС парчето ще бъде качено на сайта на Беглика Фест и феновете на групата от цял свят, която става все по-популярна в Европа, САЩ и Южна Америка, ще могат да го чуят и видят уникалната комбинация от български фолклор и съвременно психеделично рок звучене първо там.

Междувременно растящата бройка беглишки добровлци, които подготвят фестивалната зона и гасиха пожар предната нощ, вчера събраха и натовариха два камиона с отпадъци, оставени от „туристите“ в местността. Събирането на остатъците от почивките на стотици „природолюбители“
продължава и днес. Припомянме, че Беглика Фест е единсвтения фествиал с харта за устойчиво развитие, което представлява политика с различни стратегии и технологии  и поведенчески препоръки за намаляване на екологичния отпечатък на фестивала върху природата до минимум.

Снимки на Fokatelep можете да намерите тук:
http://fest.beglika.org/

линк към парчето: http://fest.beglika.org/fokatelep

................................................................................................................................................................................................

06.08.2012

ОКОЛО 4 ДЕКАРА ПОДЛЕСНА РАСТИТЕЛНОСТ ГОРЯХА ТАЗИ НОЩА  ДО РЕЗЕРВАТ БЕГЛИКА, 20 ДОБРОВОЛЕЦА НА БЕГЛИКА ФЕСТ, ГОРСКИТЕ И ПОЖАРНИКАРИ ГАСЯТ ПОВЕЧЕ ОТ 5 ЧАСА

 

Повече от пет часа, горските от държавно ловно горско стопанство Беглика, пожарникари от Батак и над 20 доброволци на Беглика Фест се бориха с разрастващ се горски пожар.

Благодарение на всички тях, пожарът не успя да стигне до гората, а оттам и до резерват Беглика и да засегне уникалната природа там.

Борбата с пламъците е започнала около 18.00 часа вчера следобед, а пожарът е бил локализиран към 22.30 и овладян и загасен окончателно малко преди 1ч. тази нощ.

Според горските, причина най-вероятно за инцидента е невниманието на берачите на горски плодове. Пожарът засегна около 4 декара подлесна растителност и благодарение на всички, които се включиха е гасеното, пожарът не се разрастна опасно, което би нанесло непоправими щети.

Напомянме, че добровлците на Беглика фест, бяха наблизо, заради подготовката на фестивал Беглика, и цял ден вчера събираха отпадъци, трупани от “къмпиращите” в защитената територия. Събрани са над 120 чувала боклук – като цяло по-малко от предни години.

При акцита обаче младите хора е трябвало и да слагат нови чували на боклука на летовниците около язовира, които трупат отпадъците си в специално обособено “сметище”, тъй като повечето са били в разкъсани найлонови торбички.  Най-неприятната и нова практика е туристите да си оставят чувалите по пътя - веротяно, за да улеснят събирането му, вместо да си го превозят сами, което би трябвало да е отговорното поведение в планината.

През 2011 година Беглика фест създаде и компости в местността Батлъбоаз,  в които органичните отпадъци могат да се изхвърлят и така да обогатяват почвата, а и освен това не затрудняват рециклирането на другите отпадъци чрез гниенето. За съжаление, там сега бяха открити множество нерециклируеми такива, оставени от пишман-туристи.

Беглика фест призовава, когато посещаваме защитена територия или  красиви места в българската природа, да мислим отговорно за отпадъците си – първо като избираме продукти без (трудни за рециклиране) опаковки  и като ги извозим до пунктовете за събиране на отпадъци в най-близкия град. Всичко останало е престъпление срещу иначе красивата ни природа, на която отиваме уж да се радваме и докато се радваме – замърсяваме. 

Припомняме, че Фестивалът е и единствения в България с разработена харта за устойчиво развитие, чиято цел е да намали практически до минимум екологичния отпечатък на фестивала.

Традиционно доброволци на събитието за хармонично общуване с природата почистват около фестивалната зона, но и около целия язовир всяка година от остатъците от “туристи”, които макар по-малко на брой, се оказва, че имат много по-сериозен екологичен отпечатък върху зоната от посетителите на фестивала, главно заради липсата на отношение, което да я пази, а не само да я ползва.

Снимки тук

................................................................................................................................................................................................

24.07.2012

БЪДЕЩЕТО НА БЕГЛИКА ФЕСТ ЩЕ СЕ РЕШАВА В ОТВОРЕН ФОРУМ ОТ ПУБЛИКАТА МУ

 

След като обсъдят алтернативите в образованието във “Форум Бъдеще”, Беглика Фест-феновете ще могат сами да решат в каква насока да се развива и любимият им фестивал

С малък експеримент по пряка демокрация ще влезе във фестивалната история петото издание на Беглика Фест, който се случва на брега на язовир Голям Беглик от 17ти до 19ти август;

Посланието на тазгодишния фестивал - че създаването на среда на креативност и иновативации е в собствените ни ръце - ще изкристалзира особено ясно в двете нови дискусионни платформи, които ще освежат тазгодишния фестивал: Форум “Бъдеще”: за алтерантивите в образованието и “Беглика Утре” - за бъдещето развитие на самия фест. Именно с тази стъпка, организаторите се надяват да затвърдят идеята, че това е различен фестивал, създаван от своята публика, а не за нейна консумация.

Шеметната музикална програма пък ще радва почитателите на нестандартните музикални смески: етно-фюжън, балкан бийт електроника, полски клезмер джаз, сайкъделик етно рок, както и много други, които не се побират в стандартните стилови клишета.

Сред имената са наследниците на Корай Орум: Фокателеп, поляците от Етномалия, Sound Skaters, Balkan Vision & Machina  и много други.

В традиционните дневни работилници на фестивала са оригинални занимания като: Работилницата за усмивки, работилницата за месене на хляб, хамачената градина, шевици и тъкане на кръгъл стан с “Ято пеперуди”, дръм-съркъл, Йога кът, както и кът със стари български игри и детска био-градинка.

Както винаги, в защита на туризма, който опазва природата, а не я унищожава, всеки ще може да наеме планински велосипед, кану-каяк или да се спусне по въжени елементи с помощта на профеионални алпинисти.

На високо ще се качат ди джеите пък от Chill Station -– тяхната сцена над язовир Голям Беглик ще бъде изградена на един бор на няколко метра височина и то - от Асоциация за строителство с естествени материали. Формацията обединява артисти от различни дисциплини –ди джеи, фотографи, акустични музиканти и актьори в търсене на отворена платформа за творческо себеизразяване и развитие.

 Тази година Беглика Фест ще бъде вълнуващ обаче освен с музиката, природата и иновациите в програмата, така и с нестандартния транспорт до вълшебната фестивална зона - дотам феновете ще могат да стигнат с водни таксита или през специален маршрут в “музея на гората”.

Билетите тази година са ограничени до 2200 - съгласно хартата за устойчиво развитие на Фестивала, която функционира от миналото издание на феста и представлява цялостна стратегия за намаляването на екологичния отпечатък въру природната територия чрез комплексни мерки, започващи от слама по пътеките, за да се намали ерозията от човеко-потока,през насърчаване на споделения транспорт, вместо придвижването с лични автомобили до ибягването на консумирането на продукти, след които остава нерециклируем отпадък;

Наръчник на фестивлания бегликаджия, можете да намерите на сайта на фестивала, където е и подробната програма на фестивала и полезна инофрмация за транспорта и метеорологичните условия.

................................................................................................................................................................................................

31.05.2012

Прогнозата за времето мести подгряващото парти на Haris Pilton за Беглика фест на закрито

Водни таксита докарват фенове и музиканти до Беглика фест

Цялото семейство влиза с общ семеен билет за петото издание на Беглика фест. Засилват и вълнуваща дневна програма във форум за алтернативите в образованието.

   Унгарците от Fokatelep, лондонската звезда  на balkan beat електрониката Penny Metal, полските етно-джаз експериментатори от Etnomalia, берлинчаните от BalkanVision и много други ще превърнат в уникално музикално преживяване петото издание на Беглика фест. До сцената обаче тази година музикантите и публиката ще могат да стигат с водни таксита през язовира. За страдащите от морска болест пък специален маршрут през музея на гората ще води до фестивалната зона, където гостите на феста ще могат да научат повече за горските екосистеми. Тази година необикновеното събитие ще се случи от 17 до 19 август на добре познатата локация – бреговете на язовир Голям Беглик  в Западни Родопи.

    Въпреки силната музикална програма обаче фокусът на събитието е дневния Форум   „Бъдеще“. Той ще събере новаторските гледни точки за алтернативите в образованието и възможните изходи от задънената улица на бългрската образователна система с някои от най-атрактивните лектори по темата. Фоумът ще е целодневен и включва дискусии, лекции и игри по темата. Идеята на Форум „Бъдеще“ е да създава и развива беглишка общност от млади и активни хора, които да предлагат свежи алтернативи на някои от най-наболелите проблеми пред обществото ни.

     Както винаги фестивалът предлага и шарена програма от десетки работилници, уъркшопи, семинари и случки из беглишката гора: от везане на традиционни български шевици през ленд арт работилница до йога лагер и стари народни игри и много други, които допълват палитрата от преживявания за гостите на фестивала.

    Специална сцена, качена на дърво пък ще е новото предизвикателство пред  диджеите в гората, които ще трябва да се качат високо над стандартните си представи за местоположение на пулта.

    Междувременно стана ясно, че дългоочакваното гостуване на легендата Haris Pilton, което ще подгрее софийската публика на Беглика фест на 2-ри юни, няма да е в първоначално обявената локация в клуб Pork Pie в Борисовата градина, а  ще се бъде в клуб *MIXTAPE 5*. Причината са дъждовете, които се очакват в събота по последни прогнози. Партито традиционно ще сгрее сърцата на беглишката публика преди самото събитие с balkan beat звуци и необикновена атмосфера.

    Тази година билетите за Беглика фест ще улеснят достъпа на млади семейства до събитието със специален семеен билет, което е отражение на новата политика на фестивала, обърната към децата и бъдещето на образованието и родителството като важни условия за устойчиво развитие.

Повече за програмата може да намерите тук.

Снимки Фокателеп:

http://www.flickr.com/photos/vjvidim/5579182835/sizes/l/in/photostream/ 

http://www.flickr.com/photos/vjvidim/5595006566/sizes/l/in/photostream/ 

http://www.flickr.com/photos/vjvidim/5595004392/sizes/l/in/photostream/

За контакт:

Янина Танева

0876 555 190

................................................................................................................................................................................................

Материали за сваляне

 

 

Инревюта за festivals.bg

 

Download Интервю DJ Penny Metal here

Download Интервю Fokatelep here

Download Инретвю BalkanVision & Mashina here

 

Твоята история ...